KDC

HF in ATM van de toekomst

KDC ondersteunt onderzoek naar human factor aspecten van de luchtverkeersleiding. Dit onderzoek is ontworpen om de overgang naar het toekomstige air traffic management concept te ondersteunen. Verwacht wordt dat de rol van de mens, de piloot en de verkeersleider, gaat veranderen als gevolg van de modernisering van het ATM systeem. De volgende generatie luchtverkeersleiders moet worden voorbereid op deze veranderende rol om te zorgen voor een veilige en efficiënte overgang naar het nieuwe concept.

Het hoofddoel van de studies is tweeledig: enerzijds het uitvoeren van een taakanalyse om in kaart te brengen welke visuele vaardigheden voor VKL van belang zijn, en anderzijds het ontwikkelen van instructie-richtlijnen die eraan bijdragen dat VKL-studenten beter worden voorbereid op een leven lang leren.

Air Traffic ControllerDe wereld van Air Traffic Management staat aan de vooravond van grote veranderingen. Europa en de Verenigde Staten hebben grootschalige innovatieprojecten gelanceerd in de vorm van SESAR en NextGen. De implementatie van nieuwe technologieën, operationele concepten en 'collaborative decision making' processen moeten het ATM systeem efficiënter maken. Deze ontwikkelingen zullen invloed hebben op het type werk en de vereiste competenties van de toekomstige generaties luchtverkeersleiders. Het Human Factors (HF) in Future ATM programma onderzoekt de effecten van de ontwikkeling van het luchtverkeersleidingsysteem op eisen die het stelt aan de toekomstige luchtverkeersleiders.

Zoeken

Opdrachtgevers

 

Partner KLM