KDC

Als je dat had geweten … Een handige app voorkomt een hoop ergernis  

Je gaat zitten voor je vakantiehuisje aan de ringvaart. Het is een prachtige zomerdag. Maar net als je je boek openslaat komt er een vliegtuig over. “O jee, ze  gaan nu toch niet starten van de Aalsmeerbaan” zeg je tegen je partner. “Hopelijk duurt het maar even” zeg je tegen elkaar. En daar zit je dan, terwijl het ene na het andere vliegtuig brullend overkomt. Als je dat had geweten was je thuis gebleven. Je kunt je op alles voorbereiden, maar niet op vliegtuiggeluid. Zou het niet mooi zijn als je daar ook een soort van buienradar voor zou hebben?

Even de app checken

Dat vond het KDC in ieder geval wel. Daarom ontwikkelt zij een prototype van de Schiphol vlieggeluid app. De Schiphol vlieggeluid app gaat er voor zorgen dat je als bewoner van het gebied rond Schiphol weet wanneer je vlieggeluid in welke mate kunt verwachten. En hoe lang het geluid aanhoudt. Je kunt hierop dan eventueel anticiperen en je plannen daarop afstemmen. Het prototype is naar verwachting eind 2016 klaar.

3 weten meer dan 1 

Bianca de Wit, adviseur bij LVNL vertelt meer over de nieuwe app: “Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart Centrum (NLR) werkt samen met de appbouwer M2mobi en het KNMI aan de ontwikkeling van een prototype van de app. Het NLR is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de engine die de achterliggende informatie voor de app bevat. M2mobi levert het concept, design en de ontwikkeling van de app. Het KNMI geeft communicatie-advies.”  

Stap voor stap 

“We gebruiken daarbij de ‘scrum’methode. Dit betekent dat we kortcyclisch werken aan de ontwikkeling van een prototype. Dit prototype testen we met een kleine groep gebruikers. Daarna passen we het prototype weer aan. Dit doen we in een aantal slagen. Voor het beste resultaat.”   

Zo werkt de app 

De Wit legt uit: “Je voert een locatie in en je kunt direct zien welke vlieggeluiden je kunt verwachten de komende 30 uur. Het gaat om vlieggeluid dat vliegtuigen veroorzaken die landen op of opstijgen van Schiphol. Je kunt meerdere locaties invoeren. Per periode van 20 minuten kun je zien hoe de geluidsbelasting zich ontwikkelt. We denken daarnaast nog na over andere mogelijkheden. Zoals een melding als de geluidbelasting langdurig toeneemt.” Dat kan een hoop ergernis schelen!

image Vlieggeluid_NL (1).png (4.02 MB)

Zoeken

Opdrachtgevers

 

Partner KLM